Κανείς δε βγαίνει ίδιος όπως μπαίνει. Έχει διώξει βαρίδια, έχει απομακρύνει την ένταση, έχει ενεργοποιήσει τα τσάκρα του και σαν να ξύπνησε και το τρίτο μάτι. Το χαμάμ, με τους υδρατμούς, τις μαλάξεις, το σκιερό τοπίο και το δροσερό μάρμαρο, ισορροπεί τις συναισθηματικές αντιφάσεις μοιράζοντας απόλαυση. Καθαρή απόλαυση.

Στην καρδιά της Αθήνας, εκεί που βράζει η πόλη στο ζουμί της, υπάρχει ένα χαμάμ που το ξέρουν όλοι. Ακόμα κι αυτοί που δεν το έχουν επισκεφθεί, γνωρίζουν το Hammam Bathing House από στόμα σε στόμα. Τα καλά νέα τρέχουν. Σαν το νερό πάνω στα γυμνά σώματα.

For Nagia Kourti βρίσκεται πίσω από την αρχική ιδέα. Σε ένα κομβικό σημείο για την επαγγελματική της πορεία, κάνοντας στροφή, άφησε τον κατασκευαστικό κλάδο, την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και την διαχείριση κατασκευής μεγάλων έργων αποφασίζοντας να υλοποιήσει το όραμά της για την αναβίωση και επαναλειτουργία ενός παραδοσιακού χαμάμ στην Αθήνα. «Στόχος των δημιουργών του χαμάμ ήταν και παραμένει να μοιράζονται το αναζωογονητικό συναίσθημα που νιώθει κανείς στα παραδοσιακά λουτρά της Ανατολής. Να επαναφέρουν και να διασώσουν μια κουλτούρα ανάπαυλας και ευ ζην που, αιώνες πριν, αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας» λέει η ίδια.

«Το 2011 κατασκευάσαμε και λειτουργήσαμε το πρώτο χαμάμ στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας έτσι μια νέα αγορά στον χώρο της σωματικής ευεξίας. Επτά χρόνια αργότερα και μετά από μια επιτυχημένη πορεία, με γνώση αλλά και εμπειρία πλέον, δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο χαμάμ στην Ελλάδα, εντός του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, στην Θεσσαλονίκη» συνεχίζει.

Το χαμάμ είναι το ατμόλουτρο εξ ανατολής και θεωρείται η υγρή έκδοση της σάουνας. Το χαμάμ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κουλτούρα των ανατολικών χωρών καθώς ήταν μέρος συναντήσεων, εξαγνισμού, σωματικής και ψυχικής ανάτασης αλλά και αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Στην Ελλάδα, το αρχαιότερο σε λειτουργία χαμάμ βρίσκεται στην Πάτρα και χρονολογείται από το 1400. Αυτά από ιστορία. Ας περάσουμε στο Hammam Bathing House, το οποίο αγκαλιάζει τον επισκέπτη σαν φωλιά. Λευκό μάρμαρο και ελάχιστο φως δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα που υπηρετεί τον σκοπό.

«Από τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι γνωρίζουν τις υπέροχες ιδιότητες του θερμού ατμού. Τα λουτρά ατμού ήταν γνωστά και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους» εξηγεί, με τη σειρά της, η Νάγια Κούρτη.

«Από τους αρχαίους χρόνους οι άνθρωποι γνωρίζουν τις υπέροχες ιδιότητες του θερμού ατμού»

Nagia Kourti

«Το χαμάμ αποτελεί τον πλέον ευχάριστο τρόπο για να χαρίσουμε στον εαυτό μας ένα λείο καθαρό δέρμα και ένα σώμα γεμάτο υγεία απαλλαγμένο από μυϊκούς πόνους και συμπτώματα κόπωσης. Προκαλεί εφίδρωση λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Ένα μεγάλο όφελος του χαμάμ είναι η ευεργετική του επίδραση στο δέρμα. Η ζέστη διεγείρει τη ροή του αίματος και καθαρίζει το δέρμα, ανοίγοντας τους πόρους και απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα κάνοντας το δέρμα απαλότερο, πιο λείο και υγιές. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα, ενώ έχει την ιδιότητα να εξαλείφει και συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τον μεταβολισμό και την ελαστικότητα των μυών. Συστήνεται μετά την προπόνηση, οι πόροι ανοίγουν και καθαρίζουν, το σώμα αισθάνεται χαλάρωση. Ανακουφίζει τα συμπτώματα αρθρίτιδας, ρευματισμών, τους πόνους στις αρθρώσεις, τους πόνους και την ένταση στους μύες. Αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τις τοξίνες.

»Η καλή επίδραση του χαμάμ στον οργανισμό έγκειται στην προαγωγή της νευρομυϊκής χαλάρωσης με την αύξηση της αιμάτωσης. Έχει αποδειχθεί πως το χαμάμ είναι ευεργετικό για άτομα που υποφέρουν από παθήσεις ύπνου, ξηροδερμία, μυϊκή δυσκαμψία καθώς και για άτομα που είναι ευαίσθητα στις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας».

«Τι είδους χαμάμ προσφέρετε εδώ;» τη ρωτάω.

«Είναι ένας χώρος με θερμοκρασία 40-50°С και υψηλή υγρασία. Μέσω γεννήτριας ατμού στο χώρο εγχέεται ατμός. Το ταβάνι ενός κλασικού ατμόλουτρου είναι τοξοειδές, έτσι ώστε ο συμπυκνωμένος ατμός να κυλάει στους τοίχους και όχι να πέφτει από το ταβάνι. Παρά την υψηλή υγρασία, στον χώρο του ατμόλουτρου αναπνέει κανείς εύκολα, επειδή ο ατμός δεν είναι ξηρός και δεν καίει τις αναπνευστικές οδούς. Ο ζεστός χώρος του χαμάμ είναι χωρητικότητας έξι ατόμων, με ξεχωριστό ιδιωτικό χώρο δύο μαρμάρινων κρεβατιών όπου εκεί πραγματοποιούνται οι υπηρεσίες από τους μασέρ. Μπορεί ο επισκέπτης να έρθει και μόνος του ή και με παρέα».

«Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει να κάνει μόνος το ατμόλουτρο του έως και μια ώρα όπου το κόστος είναι 25 ευρώ ανά άτομο είτε να επιλέξει να έχει μια πλήρη παραδοσιακή εμπειρία όπου περιλαμβάνει απολέπιση με παραδοσιακό γάντι, πλύσιμο και μάλαξη του σώματος από πράσινο σαπούνι και λούσιμο όπου το κόστος είναι 45 ευρώ ανά άτομο. Υπάρχουν προσφορές για πακέτα επισκέψεων και ετήσιες συνδρομές» συνεχίζει, δίνοντάς μου έξτρα πληροφορίες.

«Ο κόσμος αυτά τα 10 χρόνια λειτουργίας μας, έχει αγαπήσει και εντάξει την τελετουργία του χαμάμ στην καθημερινότητα του και έχουμε πολλούς πελάτες που επισκέπτονται το χαμάμ κάθε εβδομάδα. Στον επισκέπτη μας παρέχουμε ότι χρειάζεται για να ζήσει αυτή την ιεροτελεστία του χαμάμ. Είναι μια ολιστική εμπειρία χαλαρώνοντας στις ιαματικές ιδιότητες του νερού. Απολαμβάνει ένα αναζωογονητικό μπάνιο και παραδοσιακή περιποίηση μέσα στο χαμάμ. Στο τέλος προσφέρουμε τσάι και παραδοσιακά λουκούμια στο καθιστικό μας, όση ώρα χρειάζεται το σώμα να επανέλθει στις κανονικές συνθήκες του περιβάλλοντος» περιγράφει, αργά, με ήσυχη φωνή, όπως ταιριάζει στον χώρο, ενώ γνωρίζει ότι η προσπάθεια που κάνει έχει ήδη ανταμειφθεί αφού αυτό που προσφέρει δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ολική αναζωογόνηση: «Είναι το πρώτο αυθεντικό Hammam της Αθήνας που σχεδιάστηκε με απόλυτο σεβασμό στα ανατολίτικα παραδοσιακά λουτρά και στις παραδοσιακές δομές, ώστε να μεταφέρεται στους επισκέπτες η ατμόσφαιρα και η μαγεία του αυθεντικού́ χαμάμ. Σε έναν λιτό και προσεγμένο χώρο, όπου μπορεί κάποιος να ζήσει μια εμπειρία υψηλού επιπέδου υπηρεσιών από άρτια εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές. Η ανταπόκριση που είχαμε και η ανάγκη μας να κρατάμε ικανοποιημένους όλους εσάς, μας δέσμευσε να θέτουμε όλο και υψηλότερα πρότυπα στην ποιότητα των υπηρεσιών μας, με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού μας και συνέπεια, με αποτέλεσμα δέκα χρόνια μετά εκτός από market makers, να παραμένουμε και market leaders».

Hammam Bathing House