Χαμάμ

Χαμάμ

Μάθετε τα πάντα για το χαμάμ και τα ωφέλη του στο σώμα σας.

ΧΑΜΑΜ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο χαλαρωτικά, τόσο αναζωογονητικά και τόσο συναρπαστικά, όσο ένα χαμάμ. Αποτελώντας μία από τις αρχαιότερες τελετουργίες καθαρισμού και εξυγίανσης, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως τείνει να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής με τα χρόνια.

Το χαμάμ, που μεταφράζεται σε “πάροχος ζεστασιάς”, συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και σας καλεί να παραδοθείτε σε μία θεραπευτική, περιποιητική εμπειρία, για την οποία το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί.

 Το χαμάμ αποτελεί μία άκρως αναζωογονητική εμπειρία, που σας αφήνει ανανεωμένους τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά

Τι είναι το χαμάμ

Το χαμάμ είναι επί της ουσίας ένα ατμόλουτρο, που λαμβάνει χώρα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο οποίος έχει υγρασία 80-90% και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 40°C. 

Η επίσκεψη στο χαμάμ, που θυμίζει μία παραδοσιακή τελετή ολικού καθαρισμού και χαλάρωσης του σώματος, περιλαμβάνει τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο, παραμένετε στον θερμό χώρο, ώστε να ιδρώσετε, να ανοίξουν οι πόροι σας και το δέρμα σας να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη συνέχεια.

Έπειτα, στο δεύτερο στάδιο, ακολουθεί το τρίψιμο και η απολέπιση του σώματος με φυσικούς σάπωνες και με τη χρήση παραδοσιακού κετσέ (γαντιού). Αυτό τείνει να λαμβάνει χώρα ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένος πάνω σε μία απαλή, μαρμάρινη πέτρα, που συνεχίζει να παρέχει στο σώμα σας ζεστασιά.

Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει το ξέπλυμα του σώματος με πολύ κρύο, τρεχούμενο νερό. Το νερό επιβάλλεται να είναι παγωμένο, ώστε να αποκομίσετε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από αυτή τη διαδικασία και, σε συνδυασμό με τον καθαρισμό του δέρματος και τη χαλάρωση, να βοηθήσετε και το κυκλοφοριακό σας σύστημα. 

Ιστορικη αναδρομη: χαμάμ

Έχοντας τις ρίζες του στις αρχαίες παραδόσεις των ρωμαϊκών και βυζαντινών λουτρών, το χαμάμ προέρχεται από τον αραβικό πολιτισμό και λειτουργούσε ως μέρος προετοιμασίας για προσευχή.

Καθώς όμως η δημοτικότητά του στην Αραβία αυξανόταν, στα τέλη του 1400, τα χαμάμ ξεκίνησαν να πληθαίνουν και να συναντώνται ολοένα και συχνότερα δίπλα σε τζαμιά και μεδίνες.

Προσφέροντας λοιπόν μία όμορφη και ολοκληρωμένη απόδραση από τα άγχη και τις πιέσεις της καθημερινότητας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η φήμη τους ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου και κατέληξαν να γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλή και στον δυτικό πολιτισμό.

Έτσι, παρόλο που στις μέρες μας θεωρούμε το μπάνιο μία προσωπική, ιδιωτική διαδικασία, οφείλουμε να αντιληφθούμε πως στο παρελθόν αποτελούσε μία κοινωνική δραστηριότητα και έναν ζωτικό κοινωνικό θεσμό.

Τα χαμάμ λοιπόν στάθηκαν πολύ σημαντικά στην προώθηση της προσωπικής υγιεινής και στη βελτίωση της δημόσιας υγείας ενώ ταυτόχρονα τελούσαν το χρέος τους ως χώρος κοινωνικοποίησης και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων. Το χαμάμ θεωρείτο μία τελετουργία εξαγνισμού της ψυχής και του σώματος και οι πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που έχει πάνω στο ανθρώπινο σώμα δε θα μπορούσαν να μην το καταστήσουν έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους χαλάρωσης και καθαριότητας.

ΧΑΜΑΜ: ΣΕ ΠΟΙΟΥς ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το χαμάμ απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας καθώς οι πάντες μπορούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές του ιδιότητες και, αν έχετε οποιαδήποτε απορία γύρω από αυτό, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό μας.

Συχνές ερωτήσεις

Το χαμάμ είναι επί της ουσίας ένα ατμόλουτρο. Λαμβάνει χώρα σε έναν όμορφο και περιποιημένο, ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 40°C και η υγρασία είναι έντονα αισθητή στον χώρο.

Όπως στο οτιδήποτε, έτσι και στο χαμάμ, αν πάσχετε από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας πριν κλείσετε το ραντεβού σας.
Όχι, η απολέπιση έχει μία ευχάριστη αίσθηση χαλαρωτικού τριψίματος. Ωστόσο, αν το δέρμα σας είναι αρκετά ευαίσθητο και νιώσετε μία ελαφριά ενόχληση, θυμηθείτε πως δε θα μπορέσετε να καθαριστείτε εις βάθος χωρίς να χρησιμοποιήσετε σωστά τον κετσέ. Άρα, επιτρέψτε στον εαυτό σας να επωφεληθεί στο μέγιστο από αυτή τη διαδικασία, απολεπιστείτε και βελτιώστε τη λειτουργία του κυκλοφοριακού σας συστήματος !

To χαμάμ χαρακτηρίζεται από έντονη υγρασία (80-90%), η οποία διαχέεται στον χώρο με τη μορφή ατμού και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 40°C.

Η σάουνα χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας (κάτω από 15%) και η θερμοκρασία στον χώρο ξεπερνά τους 80°C.

Αν αποζητάτε έναν τρόπο να καθαρίσετε εις βάθος το δέρμα σας και να νιώσετε ανανέωση και ευεξία, το χαμάμ αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Αν όμως επιθυμείτε να απαλλαγείτε μέσω του ιδρώτα από τις τοξίνες και να απολαύσετε μία χαλαρωτική εμπειρία, επιλέξτε τη σάουνα.
Προτείνουμε να έχετε μαζί το μαγιό σας, εναλλακτικά παρέχουμε εσώρουχα μιας χρήσης και βέβαια τις πετσέτες του χαμάμ (πεστεμάλ) με τα οποία είστε καλυμμένοι καθ’ όλη τη παραμονή σας στο Hammam.
 

Η καθαριότητα του χώρου είναι το Α και το Ω, ώστε να είστε ασφαλείς, κατά τη διαδικασία του χαμάμ. Λάβετε υπόψιν πως όλοι οι πόροι στο δέρμα σας ανοίγουν, άρα μία κάμαρα με ελλειπή καθαριότητα ελοχεύει κινδύνους για την υγεία σας.

Στους χώρους μας, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό, καθώς η απολύμανση είναι προτεραιότητα μας.

Όπως προ ειπώθηκε, το χαμάμ ανοίγει τους πόρους και καθαρίζει το δέρμα σε βάθος. Άρα, για να επιτρέψετε στη διαδικασία να ολοκληρωθεί σωστά, φροντίστε να αφαιρέσετε οποιοδήποτε καλλυντικό προϊόν από το πρόσωπο ή το σώμα σας πριν την επίσκεψη.

Κλειστε τωρα Ραντεβου