Χαμάμ: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Το χαμάμ αποτελεί μία μοναδική εμπειρία. Θυμίζοντας ιεροτελεστία χαλάρωσης, αποτοξίνωσης και βαθύ καθαρισμού, λαμβάνει χώρα σε μία καμάρα γεμάτη ατμούς και ανατολίτικες επιρροές όσον αφορά την αισθητική της. Η μοναδική αυτή εμπειρία, που περιλαμβάνει απολέπιση με τη χρήση κετσέ και δροσερό ντους, εγγυάται να σας συναρπάσει και να συμβάλει στη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής σας υγείας. 

Πώς βοηθάει το χαμάμ;

Τα πλεονεκτήματα του χαμάμ είναι πολλά, με πρώτο και κύριο τον βαθύ καθαρισμό που προσφέρει στο δέρμα σας. Απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα, ανοίγοντας και καθαρίζοντας τους πόρους, αποκαλύπτει μία φρέσκια, απαλή και πιο υγιή επιδερμίδα, γεμάτη λάμψη.

Επίσης, συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών ολόκληρου του σώματος και στη βελτίωση του κυκλοφοριακού, ενώ παράλληλα ανακουφίζει, πόνους και βοηθάει σε παθήσεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα και σας βοηθάει να κοιμάστε καλύτερα!

Πώς είναι ο χώρος του χαμάμ;

Η κάμαρα που πραγματοποιείται το χαμάμ αποτελείται από ένα δωμάτιο γεμάτο ατμούς, με ψηλό ταβάνι. Η θέρμανση γίνεται μέσω ενός “φούρνου” θερμού αέρα, ο οποίος διοχετεύει θερμότητα μέσω αγωγών. Στο κέντρο του δωματίου υπάρχει μία υπερυψωμένη πλατφόρμα (συνήθως κατασκευασμένη από μάρμαρο), όπου λαμβάνει χώρα η απολέπιση. Οι περιβάλλοντες τοίχοι περιλαμβάνουν “γούρνες” (kurna), οι οποίες έχουν βρύσες ζεστού ή/και κρύου νερού. 

Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να επισκεφτώ ένα χαμάμ;

Μπορείτε να επισκεφτείτε ένα χαμάμ καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το εσωτερικό της αίθουσας όπου λαμβάνει χώρα το ατμόλουτρο (επί της ουσίας, το χαμάμ είναι ένα ατμόλουτρο), χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία, περίπου 80%, και θερμοκρασία που κυμαίνεται στους 45-55°C. Η θερμότητα διαχέεται στον χώρο μέσω ειδικών αγωγών και η ζεστασιά τυλίγει ολόκληρο το σώμα σας, κάνοντάς σας να θέλετε να παραδοθείτε στη χαλάρωση.

Παρόλο που η θερμοκρασία είναι υψηλή, δεν προκαλεί δυσφορία και, σε περίπτωση που αναζητήσετε μία μικρή δόση δροσιάς, μπορείτε να ρίξετε πάνω σας λίγο δροσερό νερό από τις όμορφες γούρνες (kurna) που υπάρχουν ολόγυρά σας.

Καταλήγοντας, φορέστε βαμβακερά εσώρουχα ή τυλιχτείτε μία παραδοσιακή πετσέτα pestemal και αφεθείτε πλήρως στην αρχαία αυτή μέθοδο χαλάρωσης και ευεξίας.

Τι θα κάνω όσο βρίσκομαι στην αίθουσα του χαμάμ;

Κατά την παραμονή σας στην καμάρα που λαμβάνει χώρα το χαμάμ, μπορείτε να χαλαρώσετε πλήρως, ξαπλώνοντας πάνω στη μαρμάρινη πέτρα που βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου. Αυτή η πέτρα, βοηθάει τη θερμότητα να διοχετευτεί κατάλληλα στο σώμα σας και εμπλουτίζει την εμπειρία σας.

Επίσης, με τη χρήση ενός παραδοσιακού γαντιού από κετσέ, θα γίνει απολέπιση στο σώμα σας, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και επιτρέποντας στο δέρμα σας να καθαριστεί εις βάθος – μετά το χαμάμ, θα το δείτε πιο λαμπερό και απαλό από ποτέ!

Τέλος, ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας, και να έχετε αξιοποιήσει στο έπακρο την επίσκεψή σας, κάντε ένα δροσερό ντους, πριν το μασάζ σας, και νιώστε πιο αναζωογονημένοι από ποτέ.

Verdict

Εν κατακλείδι, το χαμάμ είναι μία θεραπεία με πολλαπλά οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Απολαύστε αυτή την εμπειρία μόνος ή με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο και κάντε στον εαυτό σας ένα αξέχαστο δώρο.

Για να μάθετε ακόμη περισσότερα γύρω από το χαμάμ και να λύσετε όποιες απορίες έχετε γύρω από αυτό, κάντε κλικ εδώ

Κλειστε τωρα Ραντεβου