Μασάζ: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

 Τα πολλά οφέλη του μασάζ είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι θεραπευτικές μαλάξεις του σώματος που έχουν ως σκοπό τη θεραπεία και τη χαλάρωση συναντώνται για πρώτη φορά πριν από περίπου 5.000 έτη. 

Στις μέρες μας, το μασάζ γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, με αμέτρητους ανθρώπους να στρέφονται σε αυτό για τη χαλάρωση, τη θεραπεία και το αίσθημα ευεξίας που προσφέρει.

Ας δούμε ωστόσο πιο αναλυτικά τις ιδιότητές του.

Πώς βοηθάει το μασάζ; 

Το μασάζ είναι ωφέλιμο για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, με ποικίλους τρόπους, οι οποίοι θα παρατεθούν παρακάτω.

Μειώνει το στρες και το άγχος

Αφότου ολοκληρωθεί μία συνεδρία μασάζ, οι άνθρωποι κατακλύζονται από ένα συναίσθημα γαλήνης και εφορίας. Το σώμα σας άλλωστε θεωρείται πως έχει δύο νευρικά συστήματα: ένα εξ’αυτών, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, εστιάζει σε καθημερινές λειτουργίες που οδηγούν σε χαλάρωση και ξεκούραση. Το μασάζ λοιπόν, πιστεύεται ότι αυξάνει την παρασυμπαθητική σας απόκριση, η οποία μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα του άγχους και του στρες, οδηγώντας κατ’αυτό τον τρόπο στη χαλάρωση.

Άλλωστε, όταν το σώμα βρίσκεται σε ένταση και στρες, παράγει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, την αϋπνία, τα πεπτικά προβλήματα και τους πονοκεφάλους. Το μασάζ ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, προσφέροντας ευεξία. 

Βελτιώνει την Ποιότητα Ύπνου

Το μασάζ, όπως προ ειπώθηκε, μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη. Ταυτόχρονα όμως, δύναται να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, νευροδιαβιβαστών που είναι γνωστό ότι σταθεροποιούν τη διάθεσή και, σε συνδυασμό με την ολική χαλάρωση που προσφέρει, σας επιτρέπει να κοιμάστε καλύτερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ είναι άκρως ευεργετικό για όσους πάσχουν από αϋπνία, τόσο γενική όσο και σχετιζόμενη με την εμμηνόπαυση ή καρδιακά προβλήματα.

Μειώνει τον πόνο

Το μασάζ συμβάλει στη μείωση του πόνου, ιδίως εκείνου που συνδέεται με το αυχενικό, την πλάτη, τους πονοκεφάλους, τους μύες και τους αθλητικούς τραυματισμούς. Παρόλο που η ανακούφιση είναι ως επί τω πλείστον προσωρινή, αυτό δεν αναιρεί το πόσο σημαντική είναι. 

Ιδανικά, αν θέλετε να επωφεληθείτε στο έπακρο από τις ευεργετικές ιδιότητες του μασάζ, επιλέξτε μία συνεδρία διάρκειας εξήντα λεπτών και προσπαθήστε να κάνετε τακτικές επισκέψεις στον θεραπευτή σας. Ωστόσο, αν πάσχετε από κάποιο πρόβλημα υγείας, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού αποφασίσετε ποιος τύπος μασάζ σας ταιριάζει.

Βοηθάει στις διαταραχές του εντέρου

Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο εντερικό σύστημα (είτε λόγω στρες είτε μετά από χειρουργική επέμβαση), μπορούν να επενδύσουν σε ένα καλό μασάζ στην κοιλιακή χώρα.

Μειώνει τις τοξίνες

Η τόνωση των μαλακών ιστών του σώματός θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των τοξινών μέσω του αίματος και των λεμφικών σας συστημάτων.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Μετά το μασάζ, το αίμα αρχίζει να ρέει καλύτερα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της μάλαξης και του τρόπου που ασκείται πίεση σε διάφορες περιοχές του σώματος. Η πίεση αυτή σε συνδυασμό με τις μαλάξεις που λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένα σημεία, βελτιώνουν την κυκλοφορία και συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του σώματος και αφαιρεί το γαλακτικό οξύ από τους μυϊκούς ιστούς. Με τη σειρά του, αυτό χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση και τη συνολική λειτουργία του σώματος.

Μειώνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας

Οι τακτικές συνεδρίες μασάζ μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, μιας χρόνιας ασθένειας που προκαλεί πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις καθώς και κόπωση.

Ανακουφίζει από τον καρκινικό πόνο

Πολλοί καρκινοπαθείς έχουν στραφεί στο μασάζ για να μειώσουν τον πόνο που προκαλείται είτε από την πάθησή τους είτε από τη θεραπεία αυτής, επιτυγχάνοντας να αυξήσουν τη χαλάρωση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής  τους. Όμως, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, συζητήστε το εκτενώς με τον θεράποντα ιατρό σας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του.

Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Μπορεί ένα μασάζ να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Μελέτες δείχνουν ότι οι τακτικές συνεδρίες μασάζ αυξάνουν τα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων του σώματός σας, τα οποία συμβάλουν στην καταπολέμηση των ιών.

Πηγή: https://www.livescience.com/34910-massage-benefits-immune-system-100908.html

Συμβάλει στη μυϊκή χαλάρωση

Ο σκοπός της θεραπείας μασάζ είναι να στοχεύσει την πηγή του πόνου του σώματος μέσω της ανακούφισης των σφιγμένων μυών, της αύξησης της ευελιξίας και της χαλάρωσης στους ταλαιπωρημένους μύες, καθώς και στο σώμα ως σύνολο. Το μασάζ αυξάνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος στους μύες που έχουν τραυματιστεί, παρέχοντας έτσι περισσότερο οξυγόνο στους κατεστραμμένους ιστούς. Με τη σειρά του, αυτό μειώνει τη δυσκαμψία και το πρήξιμο στους μύες και τις αρθρώσεις, αυξάνει την ευελιξία και, εν τέλει, βοηθά στη μείωση του πόνου.

Pro-tip

Μετά το μασάζ σας, πιείτε πολύ νερό! Το νερό βοηθά το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες και, σε συνδυασμό με το μασάζ που έχει προηγηθεί, θα κάνει θαύματα στο σώμα σας.

Τι πρέπει να έχετε υπόψιν πριν κλείσετε ραντεβού για μασάζ

Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού αμέσως πριν το μασάζ

Είναι συνετό να αποφύγετε να καταναλώσετε τροφή ή μεγάλη ποσότητα υγρών πριν τη θεραπεία σας διότι, η ξαπλωμένη στάση και η πίεση που ασκείται στο σώμα σας ενδέχεται να σας προσκαλέσουν συναίσθημα δυσφορίας αν το στομάχι σας είναι γεμάτο.

Εμπιστευτείτε μόνο έναν επαγγελματία για το μασάζ σας

Καθώς το μασάζ συμπεριλαμβάνει πιέσεις και τρίψιμο σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως η πλάτη, ο αυχένας και τα πόδια, εμπιστευτείτε μόνο έναν πιστοποιημένο επαγγελματία, ώστε να είστε σίγουροι πως δε θα υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Η σωστή υγιεινή σε πρώτο πλάνο

Το μασάζ απαιτεί ο θεραπευόμενος να φορά ελάχιστα ρούχα. Έτσι, είναι σημαντικό ο χώρος που θα βρίσκεται, το κρεβάτι που θα ξαπλώσει και η πετσέτα που θα καλύπτει το σώμα του, να είναι καθαρά ώστε να αποφευχθούν δερματικές μολύνσεις — στους χώρους μας δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα τέτοιο, καθώς η αποστείρωση και η καθαριότητα είναι προτεραιότητά μας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν το μασάζ αν πάσχετε από κάποιο θέμα υγείας

Αν πάσχετε από κάποιο πρόβλημα υγείας, μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό καθώς και τους θεραπευτές μασάζ, προτού καταλήξετε στο ποια μέθοδος είναι η κατάλληλη για εσάς.

Αποφύγετε τον καφέ αμέσως μετά το μασάζ

Το μασάζ βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν — ο καφές ωστόσο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Άρα, μετά τη συνεδρία σας, προτιμήστε να καταναλώσετε νερό ή τσάι.

Σε ποιους απευθύνεται το μασάζ;

Το μασάζ απευθύνεται σε όλους, καθώς όλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό. Βελτιώνοντας τη σωματική υγεία και χαρίζοντας χαλάρωση και ευεξία, δεν πρέπει να θεωρείται μία “πολυτέλεια για λίγους”. Αντιθέτως, το ιδανικό είναι να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας και να αξιοποιήσετε όλα τα θετικά που σας προσφέρει.

Ποιος τύπος μασάζ μου ταιριάζει;

Αν δεν είστε σίγουροι για το ποιος τύπος μασάζ είναι ιδανικός για εσάς και ενδείκνυται για τις δικές σας, προσωπικές ανάγκες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το εξειδικευμένο προσωπικό μας, το οποίο θα φροντίσει να σας κατευθύνει καταλλήλως. 

 

Κλειστε τωρα Ραντεβου